неділя, 8 квітня 2012 р.

Міністерством освіти затверджено
Типові навчальні плани загальноосвітніх
навчальних закладів ІІ ступеня,
що поетапно впроваджуватимуться
з 2013/14 навчального року
Відповідний наказ підписаний заступником міністра Борисом Жебровським у вівторок 3 квітня.
 У пояснювальній записці до документа зазначається, що Типові навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів ІІ ступеня розроблені на виконання урядової постанови №1392, якою затверджений
 Державний стандарт базової та повної загальної середньої освіти.

Вербна неділя

У ВЕРБНУ НЕДІЛЮ ХРЕЩУ ТЕБЕ, СИНУ, ЛОЗОЮ, ЩОБИ НЕ ЗНАВСЯ З БІДОЮ...


Тиждень перед Великоднем називають Вербним, а неділю на цьому тижні – Вербна. У католицькій традиції є теж аналог Вербної неділі – Пальмова неділя, яку католики 
святкуватимуть завтра, 1 квітня.


За звичаєм, у Вербну неділю святять у церквах вербу. У цей день кожній віруючій людині обов'язково потрібно запалити свічку, яка символізує смерть і воскресіння Ісуса.


Свячені гілочки верби потрібно принести додому. Якщо є сад-город, кілька гілочок можна висадити відразу в землю, тоді в родині завжди буде достаток і здоров'я.

Свяченою гілочкою верби потрібно обов'язково злегка вдарити кожного члена сім'ї та сказати: "Не я б‘ю, верба б‘є! Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!"


Прикмети в вербну неділю

Садити вербу у Вербну неділю — погана прикмета. Казали: «Хто вербу садить, сам на себе заступ готує» — тобто помре, коли з верби можна буде витесати лопату.

Взагалі існує безліч народних прикмет, пов’язаних з Вербною неділею. Якщо воно вітряне, ранки морозні, то ярові будуть хорошими. Якщо верба цвіте добре, то рілля виявиться вдалою. Якщо на Вербну неділю світить сонце, чекайте багатий урожай фруктів і злаків.

Свято Вербна неділя є настільки значущим, що в цей день дозволено їсти рибні страви, вживати рослинну олію і пити вино, незважаючи на те що Великий піст триває.