пʼятниця, 24 лютого 2012 р.

25 лютого - 141 рік з дня народження ЛЕСІ УКРАЇНКИ.

Леся Українка 
(Лариса Петрівна Косач)
народилася 25 лютого 1871р.
у Новограді-Волинському


     Художня спадщина Лесі Українки належить не тільки українському народові, а й входить до всесвітньої скарбниці художнього слова. Твори поетеси перекладені багатьма європейськими мовами. Вони систематично видаються, ретельно досліджуються науковцями. Твори нашої геніальної письменниці складають ті вічні книжки, що витримують найскладніші випробування - іспит часу.


    Леся Українка була поетесою-борцем. Вона писала про героїчних людей, про їхню відданість справі, про їхні поривання до волі. Ще змалку Леся Українка бачила людську недолю, яка викликала у неї не розпач, а бажання кращої яснішої долі. Думка про слово, що збудить вогонь у чиємусь серці, проймала її почуття. Мабуть, під цим впливом у Лесі Українки народжується тверде рішення:

Так, я буду крізь сльози сміятись!
Серед лиха співати пісні,
Без надії таки сподіватись,
Буду жити! Геть думи сумні!



    «Від сліз заржавіють кайдани - самі ж ніколи не спадуть!»- говорила вона поетам-сучасникам, які лили сльози над долею країни й рідного народу і в цьому вбачали свій патріотизм. Вона прагнула розбудити сумління і вогонь у душах своїх сучасників і товаришів. У «Досвітніх огнях» вона кинула клич:

Вставай, хто живий, в кого думка повстала!
Година для праці настала!


    Творчість Л. Українки надзвичайно багатогранна, наповнена глибоким змістом, досконала за художньою формою. Тільки людина з великим серцем, чутливою душею могла так писати попри важку хворобу й страшні випробування. Тож не дарма Лесю Українкою називають мужньою жінкою, що не корилася долі.