пʼятниця, 3 лютого 2012 р.

Українські народні танці
Тропак




Тропак - старовинний український народний танець.


У поемі Котляревського "Енеїда" є такі рядки про танець Ганни, сестри Дідони:


Тут танцювала викрутасом,
І пред Енеєм вихилясом,
Під дудку била тропака.


А от як оповідає про танець народна пісня:


Ой пішла б я на музики, щоб дав батько п'ятака,
закрутилася б навіки та вдарила б тропака...


    Колись (у ХУІІІ - ХІХ ст.ст.) цей народний танець, дуже близький до гопака, широко побутував в Україні. Проте в сучасному побуті нашого народу він не зберігся, залишилася лише назва танцювального руху. У "Веснянці" було реконструйовано давно забутий танець за фольклорним матеріалом Київщини та Полтавщини й відтворено старовинні костюми.


До речі, в перекладі з французької "trop pas" означає "занадто багато кроків".




Ми - за здоровий спосіб життя

      Здорова дитина – запорука здорової нації. Усі ми хочемо бачити дитину розумною, сильною, здоровою. На жаль, статистика стану здоров’я школярів сьогодні  не втішна. За даними МОЗ України, 90% усіх підлітків мають відхилення в загальному стані здоров’я, з них 20 % мають по два та більше захворювань. Проблема здоров’я дітей нині стоїть настільки гостро, що ми повинні поставити запитання: що для нас важливіше – фізичне здоров’я дітей чи освіченість? Навчальні навантаження зараз нелегкі. Діти засвоюють великий обсяг інформації. За різними джерелами, тільки 5 – 10% випускників шкіл закінчують школу здоровими Як, гризучи граніт науки, зберегти здоров’я?
        У 7Б класі було проведено виховну годину  "Привычки - хорошие и плохие". На заході була присутньою Аксьонова Олена Петрівна - завідувач кафедрою фізичної культури та спорту ЗОІППО  кандидат пед. наук, доцент, масйтер спорту СРСР .